Reptéri parkolás

Görögország

Általános információk

 

 • Hivatalos megnevezés: Görög Köztársaság
 • Főváros: Athén
 • Államforma: parlamentális köztársaság
 • Terület: 131.957 km2 a szárazföldi terület, de a hozzá tartozó tengerfelszínnel együtt mintegy 400.000 km2
 • Vallás: görög ortodox keresztény (98%), muzulmán (1,3%), katolikus és zsidó (0,7%)
 • Hivatalos nyelv: görög, üdülőterületeken angol, német
 • Időeltérés: közép európai idő + 1 óra

Földrajz: Görögország Délkelet-Európában a Balkán-félsziget déli kiugrásán fekszik, északon Albánia, Macedónia, Bulgária és Törökország határolja, nyugaton, délen és keleten tenger veszi körül. Szárazföldi részből, több nagy szigetből, valamint sok kis szigetből áll. Az országhoz körülbelül 1400 sziget tartozik, ebből azonban mindössze 169 lakott. A szigeteket a tengeri elhelyezkedésük alapján csoportosíthatjuk a keleten lévő Égei-szigetekre (ide tartozik Kréta, Evia, Rodosz) és a nyugati Jón-szigetekre (ide tartozik Korfu, Ithaka, Zakynthos). A két legnagyobb sziget Kréta és Evia. A görög partokat az Ión-tenger a Földközi-tenger és az Égei-tenger mossa. Az ország területének durván négyötöde hegyvidék, amelynek nagy része 1500 méter fölé nyúlik. A szárazföldi terület három nagy tájegységre osztható: Észak-, Közép- és Dél-Görögországra. Észak-Görögország hegyes, dombos területekből áll. Legnagyobb városa, Thesszaloniki is egy hegyekkel körülvett tengerparti öbölben fekszik. Thesszalonikitől délkeletre található a Halkidiki-félsziget, a nyaralóturizmus egyik kedvelt célpontja. Itt van az ország legmagasabb hegye, az Olümposz is (Mitikasz (Tű) csúcs 2917 m.). Közép-Görögország északi határa a Thesszáliai-medence, délen pedig a Patraszi- és a Korintoszi-öböl határolja. Itt található az ország fővárosa Athén 2,5 millió lakossal, illetve a vele mára jórészt egybeépült (és egyben a legnagyobb) kikötőváros, Pireusz is. Dél-Görögország területe a Peloponnészoszi-félszigettel egyenlő, nagy része fennsík, déli részén pedig a Taigetosz hegyei határolják. Az ismertebb városok közül itt találjuk Korinthoszt és Spártát. Az ország leghosszabb folyója az Aliakmon (297 km), a legrövidebb pedig a Pinios (70 km).
Beutazási szabályok:
Magyar állampolgár legfeljebb 3 hónap időtartamra utazhat vízummentesen Görögországba. A turista célú tartózkodás összidőtartama nem haladhatja meg az évi 6 hónapot. Az útlevélnek a belépéstől számított 6 hónapig és a teljes tartózkodási idő alatt érvényesnek kell lennie. Előre befizetett utazás esetén a szállodafoglalást voucherrel kell igazolni. Az oda-vissza érvényes repülőjegyet valamint a szállodafoglalásról szóló vouchert a belépéskor ellenőrizhetik. Kérjük, nem magyar állampolgárságú utasainkat, hogy a beutazási szabályokkal kapcsolatban érdeklődjenek az adott konzulátuson illetve nagykövetségen. A be- és kiutazási szabályok be nem tartása és az abból eredő költségek az utast terhelik.

Egyéb:
Vallás:
Görögországban a lakosság 98 %-a az ortodox egyház követője. A vallás a görög emberek életében rendkívül fontos. A fennmaradó 2 % a muzulmán, a római katolikus és a protestáns vallást teszi ki. A törököktől származó muzulmánok Trace-ben, Görögország észak-keleti részén élnek.
Valuta: 2001. január 1-től kezdődően a hivatalos fizetőeszköz az euró.
Biztonság: Görögországban a közbiztonság megfelelő. A turisták által sűrűbben látogatott területeken előfordulhatnak lopások, melyek azonban – megfelelő odafigyeléssel – elkerülhetők. A bajba jutott turistáknak a rendőrség (segélyhívó: 100) vagy az egész országban megtalálható turista rendőrség (segélyhívó: 171) kirendeltségein nyújtanak segítséget.
Közlekedés: Görögország a Magyarországon érvényes gépjármű iratokat és jogosítványokat a többi uniós tagállam hasonló irataival azonos módon elismeri. Ennek megfelelően a magyar állampolgárok magyar jogosítványaikat szabadon használhatják azoknak a járműkategóriáknak a vezetéséhez, amelyek a jogosítványban fel vannak tüntetve. A magyar vezetői engedély Magyarországon rendszerbe állított gépjárművön kívül más (pl. görög) rendszámú gépjármű vezetésére is jogosít. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy autót nemzetközi jogosítvány nélkül is lehet bérelni.
Robogó (50 cm³ hengerűrtartalmú motor) kölcsönzéséhez magyar vezetői engedélyre és nemzetközi jogosítványra egyaránt szükség van. 90 napot meghaladó görögországi tartózkodás esetén azonban robogó vezetése csak görög jogosítvány birtokában engedélyezett, ami a lakóhely szerinti rendőrkapitányságon kérelmezhető.
A gépjárműre kötött nemzetközi biztosítás („zöld kártya”) megléte alapvető feltétel.
A bajba jutott autósoknak a görög autóklub – ELPA – nyújt segítséget, amelynek telefonszáma: 174. Ettől a szervezettől a Magyar Autóklub tagjai ingyenesen kaphatnak segítséget.
Görögországban a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. Menet közben a biztonsági öv becsatolása kötelező, a mobiltelefon használata pedig tilos.
A gépjárművekre vonatkozó sebességkorlátozások:
autópályán 120 km/h
országúton 80 km/h
lakott területen 50 km/h
A közlekedési rendőrök a sebességkorlátozás betartását radarral ellenőrzik, a szabályok ellen vétőket pénzbüntetéssel sújtják. A sebességkorlátozást súlyosan megsértőkkel szemben eljárás indítható. Ilyen esetben a görög jogszabályok lehetővé teszik, hogy a rendőrség a rendszámtáblákat a gépjárműről eltávolítsa, melyeket a tulajdonos csak az eljárás végeztével, a kiszabott bírság befizetése után kaphat vissza. Az eljárás akár 30 napig is eltarthat. Az elkövetőt a hatóság – a szabálysértés nagyságától függően – akár személyi szabadságában is korlátozhatja.
Az alkoholos befolyásoltságot helyszíni teszttel, vagy szükség esetén kórházi vérvétellel ellenőrzik.
Gépjárművel kiutazó turisták figyelmét külön felhívjuk arra, hogy gépjárművüket műszaki meghibásodás esetén se hagyják az országban, mert a több mint fél évig Görögországban tartózkodó járműre a hatóságok igen magas összeget rónak ki.
A nagyobb városokban, mindenekelőtt Athén belvárosában gyakorlatilag állandó a csúcsforgalom. A szabálytalanul parkoló gépjárműveket vagy azonnal elszállítják, vagy a büntetés kifizetéséig a rendszámtáblát leszerelik. A külföldiekkel sem tesznek kivételt.

Elektromosság: általában 220 volt

Telefon:

Segélyhívószámok:

 • turista rendőrség: 171 (angolul, németül, franciául, görögül)
 • központi rendőrség: 100
 • mentő: 166
 • tűzoltóság: 199
 • autóklub (ELPA):174

Időjárás

Az ország területén két fő éghajlati típus fordul elő, a magas hegyvidékek és a keleti medencék éghajlata kontinentális, Görögország többi része meleg nyarú mediterrán éghajlatú. Csapadékhozam tekintetében az ország két részre bontható. Nyugati fele általában bőséges csapadékhullásban részesül, ehhez a régióhoz tartozik a "zöld mediterrán klíma" tipikus képviselője, a közkedvelt üdülőhely, Korfu szigete is. Az ország keleti vidékei jóval kevesebb csapadékot kapnak. A zivatarok eloszlása nagyon szeszélyes: Thesszaloniki térségében többnyire 28, Korfu szigetén általában 16 napon szokott előfordulni zivatar. A forró nyár Görögországban általában felhőtlen, a nyári hónapok szinte az egész országban csapadékmentesek. Nyáron általában északról fúj a szél. A fürdeni vágyók a nyugati partvidéken mártózhatnak, júniusban és szeptemberben 21-22 °C fok, júliusban és augusztusban 24 °C körüli a víz hőmérséklete. A keleti partvidéken kellemesebb, melegebb a tenger vize, többnyire 22-24 °C között alakul. Augusztusban a víz hőmérséklete gyakran megközelíti a 25 °C-ot.
 
Tájékoztatjuk, hogy a weboldalon szereplő helyesírási, illetve elírási hibákból adódó félreértések, esetleges kár miatt a BOCI Travel Utazási Irodát semminemű felelősség nem terheli. A pontos árakat a BOCI Travel foglalási rendszere tartalmazza.
2006-2013 © Copyright BOCI Travel Kft. Minden jog fenntartva. | tel: 36 70 328 5208 tel.: ( 36 1) 788 9815 |
fax.: ( 36 1) 216 3815 | www.bocitravel.hu | info@bocitravel.hu | bocitravel   | MKEH Eng. szám: U-000761 | Programozás és design: yokoki
Célországok:
Albánia, Amerikai Egyesült Államok, Anglia, Ausztria, Belgium, Bosznia, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyiptom, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Lengyelország, Magyarország, Málta, Mexikó, Montenegro, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Skócia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Tunézia, Ukrajna